Tájház újratöltve

„TÁJHÁZ ÚJRATÖLTVE”

Magyarlukafa hátrányos helyzetű apró falu Baranya határán. Az itt élők családjai főként a 20. század második felében, különböző kulturális közegből érkeztek. Ami közös bennük: a lakóhelyük.

A Dél-Pannon Múzeumokért Közhasznú Egyesület Tájház újratöltve című projektjének célja az volt, hogy mindazokkal, akik itt élnek, éltek, vagy a faluhoz emlékük kötődik, felelevenítsük és bemutassuk Lukafa (közel)múltját.

Felújítottuk a magyarlukafai tájház tűzhelyeit, nyílászáróit. Újra berendeztük a tájház helyiségeit. A szobát és a konyhát a ház eredeti tulajdonosának Pető Kálmán hagyatékából, valamint a Lukafai emberek adományaiból rendeztük be. A műhelyben a Magyarlukafai Néprajzi Műhely 1979-től 1984-ig tartó korszakát mutatjuk be, melynek tárgyait a Janus Pannonius Múzeum anyagával egészítettük ki. A projekt nyitó rendezvénye, október 18-án, a Vendel-napi búcsúban volt.

Ugyanekkor, a Lukafa Galériában nyílt a falu első külföldi háztulajdonosának, Dietlind Hofmann-nak Lukafai Arcok című fotókiállítása.

A norvég Stella Polaris Life Theatre társulat rendezésében a lukafai és vásárosbéci gyerekek utcaszínházi produkciójával Pécsett a Káptalan utcában, a szigetvári Vigadóban és Magyarlukafán, a Vendel-napi búcsúban szerepeltek.

Helyi történetek címmel létrehoztunk egy weboldalt, ahol fényképeket, tárgyfotókat, hozzájuk kapcsolódó történeteket, hang- és videó felvételeket gyűjtöttünk, melyet Magyarlukafa és Vásárosbéc mintájára bármely, saját múltját kutató közösség használhat audiovizuális emlékgyűjtésre és az eredmények Interneten való közzétételére.

A projekt lebonyolítását a Dél-Pannon Múzeumokért Közhasznú Egyesület végezte, melyben partnerek voltak Dietlind Hofmann a Stella Polaris társulat, Magyarlukfa Önkormányzata és lakói, valamint a vásárosbéci Virágóra Alapítvány.

A projektet a Norvég Civil Támogatási Alap támogatta.